07.03.2019

Fotografka Nikol: "V Nepálu mě nejvíc překvapili švábi!"


S kamarádkou Nikčou jsme byly v Nepálu poprvé v roce 2018 a brzy se tam chystáme znovu. Projedeme celý západ i hlavní město a okolí. Nafotíme a natočíme, co to dá! :) Prozatím přináším Nikoliny zážitky z minulé cesty: Jak od naší holčičky Anishy dostala milounký dopis, na motorce projela nefalšovanou monzunovou bouřkou a poznala se (možná lépe, než sama chtěla :)) s místními šváby...

Mimochodem, Nikol je kovaná cestovatelka po Asii, už předtím si sama projela Thajskem a zažila si tam všechno možné i nemožné... Dočtete se na konci našeho rozhovoru! ;)

Do Nepálu ses vydávala poté, co jsi znala mě a Thao, ale dětský domov a dílnu jenom z vyprávění. Co tě překvapilo nejvíc?

Nejvíce mne překvapilo vřelé přivítání dětí a jejich pozornost! :) Atmosféra v domově i dílně je opravdu přátelská a pohodová, ještě více, než jsem si představovala.


Zážitek, který z cesty nejraději vyprávíš…?

Těch je spousta. Nejradši mám ten, kdy jsme jeli na motorce z vesnice... v dešti... teda, spíše opravdu velké průtrži, kde nešlo vidět na metr, z cest se staly řeky a měli jsme po kolena vody... Divila jsem se, že motorce taková řeka nevadí, ale vzhledem k tomu, že místní provoz neustával, dopravní prostředky jsou na to zvyklé... Jedinou pláštěnku, kterou jsme měli, do té jsme poctivě zabalili batoh z foťákem! :) Celou cestu jsme se smáli. No co už jiného! :) Opravdu zážitek! :) Prý jsem alespoň pořádně poznala Nepál, jaký opravdu je. :)


Další skvělý zážitek, když jsem se do letadla dostala jen díky tetování... Ale o tom někdy příště! :)


Co Tě v domově chytilo za srdce?

Téměř všechno. Upřímnost, radost, smích... a dopis, který mi napsala jedna mladá slečna Anisha. :)

Anisha z dětského domova mi psala, jak moc je vděčná, že mohla jet se mnou na výlet, kde viděla další část své kultury a že to byl jeden z nejlepších zážitků v jejím životě. Sedím tak v letadle, čtu tyto řádky, slzy mi hrknou do očí a uvědomím si, jak málo si u nás vážíme maličkostí.

Přitom ty jsou to nejkrásnější co můžeme mít! :)

 

Co Tě překvapilo?

Určitě způsob pití ! :D Když jsem to zkoušela, celá jsem se polila. :)
Pijí tam tak, že z lahve, či hrnku si lijou vodu z výšky do úst tak, aby se lahev nedotkla úst. No zkuste to.

Jak hodnotíš Káthmándú a Nepál jako fotografka? Mají se čtenáři (respektive “prohlížeči” ;)) naší foto knihy na co těšit?

Nepál hodnotím fotogenicky! Kniha určitě bude stát za to! Jak Káthmándú tak Nepál celkově. Děti, lidé, život, vesnice, slumy.... opravdu jiný svět, který si nedokážeme ani představit a je mi poctou, že jsem se dostala na spoustu míst, kde jen tak turista nezavítá! :) Takže ANO, je na co se těšit!!!


Na co z cesty do Nepálu už nikdy nezapomeneš? Těšíš se tam znovu? A plánuješ se vracet…?

Nezapomenu na šváby! :D Mají úplně jinou velikost než u nás.
A také Pashupatinath, obrovské emoce a místo odhalující místní kulturu. Už teď se těším na další návštěvu a vracet se určitě budu. Chytilo mne to za srdce.

Strávila jsi měsíc sama v Thajsku. Prozradíš něco o této cestě? Jak bys Nepál a Thajsko srovnala?

Shrnula bych svou cestu po Thajsku jako cestu za poznáním. Trávila jsem spoustu času v centru jógy, chodila na meditace a poprvé se mi tam opravdu povedlo meditovat. A jsem klasik, po příletu jsem se vybourala na motorce, pak mě okradli, v chatce na okraji džungle mě strašila divoká zvěř po nocích a já prošla léčbou šokem! :D Ale to vše k cestování patří... :) V mých očích je Thajsko o něco čistější a člověk tam unosí plavky na pláži. :) Co se týká lidí, tak minimálně v oblastech, kde turisté moc nejezdí, jsou lidé srdeční a štědří v obou zemích. 

Na co by se měli čtenáři mých a našich knížek připravit? V čem je Nepál jedinečný - a úplně jiný než Česko? Ve skutečnosti i na fotkách...

Připravte se na realitu. Na fotky vystihující a zachycují všechno bez jakéhokoli přikrášlení nebo naopak potlačení. Fotím to co cítím a jak to cítím... takže čtenáři by se měli připravit na opravdový nádech Nepálu...


A v čem je Nepál jedinečný oproti Česku? Každopádně tam úplně jinak funguje doprava! Fascinuje mě natolik, že bych se tam určitě nepokoušela o řízení čehokoli! :) Všichni troubí a všichni jedou... Pro Evropana zážitek a pro mne zatím nesrovnatelné s jinou zemí, dokonce i v Thajsku je ta doprava o 1 % bezpečnější. Samozřejmě těch rozdílů je opravdu mnoho a doporučuji k tomu právě naši knihu! ;)

Autor: Michaela "Mysha" Gautam


novější článek starší článek

23.01.2020

Lucie Königová: „Děti jsou mými největšími učiteli.“

Jestli chceme udělat svět trochu hezčím místem k žití, máme jedinou možnost. Pracovat na sobě a tak uzdravovat svou duši, vztahy k blízkým a potažmo společnost. Jít příkladem a inspirovat sami sebou :) Jiná cesta ke změně není. V tom se jednoznačně shodnu s Lucií, mou dlouholetou koučkou, kamarádkou a mámou, která (mimo milionu dalších aktivit :)) vydala bestseller o rodičovství.

19.06.2018

Thao moje, co s tebou bude?

Před několika měsíci jsme začali „vyhrožovat“, že Thao – tak, jak ho znáte – brzy skončí. Někteří mě nařkli z marketingového triku, jiní se vyděsili, že už naše orientální móda nebude obohacovat jejich šatník. Že nebudou mít šanci dál takto přispívat na pomoc opuštěným dětem. Teď je to skoro dva měsíce od doby, kdy jsem odjela do Nepálu řešit všechny problémy. Je na čase zodpovědět vaše (vyřčené i nevyřčené) otázky…



Na našem webu používáme a zpracováváme cookies. Tím, že stránku využíváte, s tím uvádíte svůj informovaný souhlas. V případě nesouhlasu je bohužel nutné, abyste web opustili. Děkuji za pochopení. S úctou, Michaela Gautam